پیام فرماندار شهرستان بیجار به مناسبت "هفته ملی مهارت"
پیام فرماندار شهرستان بیجار به مناسبت “هفته ملی مهارت”
پیام فرماندار شهرستان بیجار به مناسبت “هفته ملی مهارت”
«بسم الله الرحمن الرحیم»
ششم مرداد در تقویم رسمی کشور به عنوان هفته ملی مهارت و روز ملی کارآفرینی و ترویج آموزشهای فنی و حرفهای نامگذاری شده است.
امروزه آنچه اقتصاد جهانی را بيش از پيش تحت تأثير خود قرار می دهد، بازارهای كار و اشتغال ملی و بين المللي است كه هر روز متفاوت تر و متنوع تر از قبل می شود.
در اين شرايط كشورها سخت در تلاشند تا با ايجادنظامهای آماده سازی افراد برای اشتغال، منابع خود را بطور بهينه مورد استفاده قرار دهند.
آنچه مسلم است اين است كه در حقيقت همه كشورها، حتی كشورهای در حال توسعه و كمتر توسعه يافته، به شرطی می توانند دربازار كار رقابت كنند كه از مهارتهای مختلف فنی و حرفهای برخوردار باشند.
اگرچه مهيا سازی نيروی كار مورد نياز جوامع از رهگذار آموزشهای مهارتی (فنی و حرفه ای) از اواخر قرن ۱۹ و اوايل قرن ۲۰ ميلادی مورد توجه بسياري از كشورهای جهان قرار گرفته است، لكن گرايش گسترده ای در حال حاضر نسب به آن پديد آمده است به طوری كه از مهارت آموزي بعنوان بهترين مسير برای اشتغال پايدار، رشد و بهره وري، افزايش سرانه توليد ناخالص ملی و در نهايت رشد اقتصادی و اعتماد ملی ياد می كنند.
بر اساس توصیه یونسکو، همه کشور ها نیازمند به یک خط مشی منسجم آموزشی هستند، به نحوی که در آموزش های فنی و حرفه ای به عنوان یک بخش اساسی از این سیستم یکپارچه دیده شده باشند.
آموزش های فنی و حرفه ای به صورت رسمی و غیر رسمی در قالب آموزش های قبل از اشتغال و حین اشتغال در بیشتر کشورها وجود دارند و حتی در برخی از کشورها صاحبان صنایع و کارفرمایان نیز برای انجام آموزش های مهارتی ملزم می شوند.
محمد حسین محبیان
فرماندار شهرستان بیجار
*****************************************************************************************************
یادداشت تخصصی به قلم فایق قلی زاده رییس مرکز آموزش فنی و حرفه ای شهید حبیبی بیجار به مناسبت هفته ملی مهارت
برای تحقق شعار سال باید با هوشیاری جریان دانش و فناوری را به سمتی هدایت کرد که خروجی آن افزایش اشتغال باشد استفاده از ظرفیت های آموزشی در تمام بخش های اقتصادی با رویکرد دانش بنیان کردن ، باید مورد توجه قرار گیرد با گسترش شرکت های دانش بنیان میتوان ظرفیت تولید را بالا برد که باعث توسعه کمی و کیفی و متوازن برپایه علم و دانش شود که سهم بزرگی در اشتغالزایی خواهد داشت روستاها مهمترین عناصر ساختار اقتصادی ،اجتماعی ، زیست محیطی و نهادی سکونتگاه های انسانی کشور به شمار می روند که توجه به توسعه ی آنها درفرآیند توسعه ملی ،بسیار اساسی و کلیدی است . زیرا روستا ها به دلیل داشتن حجم عظیمی از منابع طبیعی و منابع انسانی کشور ، نقش مهمی در برقراری تعادل های فضایی ایفا می کنند . به همین دلیل توجه به جایگاه روستا ها در فرآیند برنامه ریزی های کلان ملی و تقویت جایگاه روستاها ، می تواند کمک کننده و تسریع کننده ی روند توسعه ملی باشد .اولین راهبرد عمده در تدوین ،طراحی و اجرای برنامه های توانمند سازی ، آموزش است . اطلاعات و پیام ها منتقل و رد و بدل میشود و با علم به اینکه در عصر حاضر ، اطلاعات منشا قدرت و در حقیقت عین قدرت است ، بنابراین دسترسی اقشار وسیع مردمی به اطلاعات یک گام کلیدی در فرایند سازی به حساب می آید با توجه به نیاز و اهمیت آموزش های مهارتی در جوامع روستایی و عشایری کشور در جهت ایجاد عدالت آموزشی و رفع نیازهای این مناطق و حرکت به سوی پیشرفت و توسعه آنها ، لازم است به شکل ویژه نسبت به برنامه ریزی خاص ، با کمک و همراهی کلیه بخش های دولتی و غیر دولتی ، اصناف ، انجمن های صنفی ،سازمان های مردم نهاد (سمن ها) احاد مردم به منظور جلوگیری از مهاجرت ساکنین این مناطق به شهرها و یا حواشی شهرها (سکونتگاه های غیر رسمی)، جلوگیری از ناامنی های اقتصادی ،اجتماعی ، بهداشتی ، حفظ روستا ها بعنوان زیستگاه های طبیعی ، حفاظت از محیط زیست و توسعه زیست محیطی پایدار توجه گردد.
آموزش های فنی و حرفه ای در کشورهای در حال توسعه نه تنها عهده دار تربیت نیروی کار مورد نیاز بخش های مختلف اقتصاد این کشورها هستند بلکه از طریق بسترسازی خود اشتغالی،به حل مشکل بیکاری نیز کمک می کنند. به علاوه ، این آموزش ها راه میانبری در مسیر تربیت نیروی انسانی نیز به شمار می آیند . چرا که از یک سو با توجه به بهره مندی این آموزش ها از مبانی علمی و استفاده از روش های پذیرفته شده آموزش های کلاسیک راه خود را از یادگیری بر مبنای تجربه علمی صرف جدا کرده و از این طریق راه دراز مدت و غیر علمی این نوع فراگیری را کوتاه کرده است و این توانایی را در آموزش دیده فراهم می کند تا بتواند خود را در مقابل تغییرات تکنولوژیکی به آسانی هماهنگ کند نقش آموزش های مهارتی سازمان در کارآفرینی و ایجاد اشتغال بهبود توانایی های فردی و تخصصی کارآموزان است که از طریق افزایش دانش و مهارت در کارآموزان ،باعث ارتقاء سطح اشتغال و کارآفرینی درجامعه میشود